Altijd weer op zeven januari. Dat ik me herinner hoe koud het was. Dat Henk Angenent twee dagen ervoor de Elf-stedentocht won. Hoe ik ‘-avonds bij Carolien van de trap viel, omdat het verdorrie allemaal wel heel spannend was. De o zo jonge beste vriendin, die ergens in een ziekenhuis in de stad ‘zomaar’ een baby aan het krijgen was.  En dat is nu twintig jaar geleden, zei de oude tante (‘en hoe gaat het op school en heb je al een vriendje’, kwijlde ze erbij).

Negen jaar geleden was ik er voor de laatste keer bij om te vieren dat je jarig was. Beste vriendschappen eindigen helaas niet altijd met een warme handdruk en nog bedankt voor de mooie jaren. Bij ons sloegen de portieren voor altijd dicht. En weg waren jullie. Letterlijk. Over de E313, een andere richting uit. Dat de Kosmos het zo wilde, vind ik zelf nog altijd de beste verklaring.

Maar weg is niet helemaal los. En natuurlijk ben ik je altijd een beetje blijven volgen. Blij dat er zoiets als Facebook bestaat. Ik weet dat en wat je studeert en dat je er prachtig uitziet. En ja ik vind het jammer dat wie je echt aan het worden bent, niets meer met mij te maken heeft. Maar met tranen worden verder ook geen boeken gevuld en van blijven hangen in het verleden is nog nooit iemand gegroeid.

Waar het om gaat. Dat ik vandaag twintig jaar geleden, samen met Carolien naar je kwam kijken. Dat ik je vasthield en meteen wist: dit wil ik ook! Van die kleine vingers om mijn duim. Kinderboekjes voorlezen in Dudok , met mijn grote mensenbenen onhandig onder het kindertafeltje gevouwen. Een fiets met een kinderzitje, blonde haren in de wind. En dan zingen en horen, dat het zonnetje al op is. Omdat ik in jouw kindertijd mee mocht lopen, wist ik al jong hoe leuk dat was. Hoe lief jij was. En dat ik daarom zelf ook graag kinderen wilde.

En elk jaar op 7 januari mijmer ik daarover en hef ik een glas. Want zolang ik dat doe, blijft er een lijntje. Misschien alleen maar in mijn hoofd, maar dat maakt niet uit, want het is een blij lijntje.

Lieve J, geniet van een hele fijne verjaardag!

20

x Yf

Geef een reactie