‘Dag Yvonne,

Gefeliciteerd! Ik mag je echt geweldig leuk nieuws brengen, want je debuut Vanillevla met wormen is door Gemeente Zaanstad genomineerd voor de Hotze de Roosprijs 2015!’

Het stond er echt, in de mail die ik kreeg van de uitgever. Ik weet wat het inhoud, die prijs. Tijdens het schrijven van Vanillevla, surfte ik wel eens op het net. Literaire prijzen voor kinderboeken, tikte ik dan in op de Google-balk. De prijs nam ik ook maar alvast in ontvangst (inclusief de Oscar-waardige speech die daarbij hoorde). Daar had niemand last van. Dat deed ik in mijn dromen.

Toen mijn boek daadwerkelijk in de winkel lag, heb ik geen seconde aan prijzen gedacht. Dat het in harde kaft op de planken stond, was al onwerkelijk genoeg. Toen kreeg ik dat mailtje. Van je ‘Hotze-Totze- de Rozen’; niet te geloven!

Het is mooie prijs. Kinderen op basisscholen in de Zaanstreek, gaan zo’n twaalf boeken lezen. Zij beslissen welke drie van die twaalf op een shortlist komen. Die drie maken dan kans op de prijs. De lijst met winnaars van vorige edities is imposant. JK Rowling heeft hem ooit gewonnen. Ik bedoel: JK-Harry Potter_Rowling!! En o ja, van het geldbedrag dat de winnaar krijgt, zou ik een boel mooie laarzen kunnen kopen.

Ergens in mei volgend jaar vindt de uitreiking plaats. Dat is een droom van vijf maanden. Wat zal ik veel voor de spiegel staan om een speech te oefenen;
‘En dan wil ik graag mijn schoenverkoper bedanken. Zonder al de prachtige laarzen, die ik bij hem in zijn winkel mocht kopen, had ik dit boek nooit kunnen schrijven.’

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hotze_de_Roosprijs

Yf

Geef een reactie