Wormen in vanillevla, een kanon met jeukpoeder en nog veel meer.

Prinses Charlotte zet alles op alles om trouwlustige prinsen bij haar moeder weg te jagen. Maar als prins Victor Valreep het paleis binnen valt, blaast hij mama van haar sokken. Geen streek die daar iets aan doet. Hoe ver gaat Charlotte om de liefde te verslaan?

Vanillevla met wormen is een heerlijk sprookje met een actueel thema. Het recept heet Kattenkwaad met de illustraties van Kees de Boer als geheim ingrediënt. Kinderen gaan smullen van dit verhaal!

BESTEL HET BOEK HIER

 

IN DE MEDIA:

*WWW.CHICKLIT.NL (vier sterren!).
Ikzelf vond dit een heel leuk boek. Charlotte verzint allerlei streken om de prinsen te verjagen, en je leert haar denkwijze ook makkelijk kennen. Het is een simpel boek, dat ik zo weg las. Het is kort en makkelijk geschreven, met best korte hoofdstukken. Het is een boek dat je er in ieder seizoen bij kunt pakken, het is geen typisch zomers of winters verhaal. Het is natuurlijk een kinderboek, maar het is absoluut niet kinderachtig of té simpel voor kinderen die al wat ouder zijn. Ook leer je het leven van een prinses een beetje begrijpen, wat voor lessen Charlotte moet volgen bijvoorbeeld. Zo heeft ze een enorme hekel aan dansen en paardrijden maar moet ze dat toch leren, want ze wordt ooit koningin.
Door Tessa Buijs op 30.12.2014 op de site chicklit.nl

*WWW.BOEKENBIJLAGE.NL
Prinses Charlotte van Allande wil er alles aan doen om te voorkomen dat mama een nieuwe man vindt en gaat trouwen. Mama is al met papa getrouwd, ook al is hij dood. Als oma haar het paleis verlaat, maar haar eerst nog de opdracht geeft ervoor te zorgen dat mama niet trouwt, doet ze er echt alles aan. Van vanillevla met wormen tot een jeukpoederkanon. Maar dan komt prins Victor en mama lijkt op slag verliefd. Victor laat zich niet zomaar wegjagen en wil zelfs de strijd met Charlotte aan. Vanillevla met wormen is een modern sprookje vol kattenkwaad. Prinses Charlotte verzint de grappigste dingen om de prinsen weg te jagen en kan redelijk ongestraft haar gang gaan. De prinsen die op bezoek komen hebben allemaal een lelijke of zwakke plek; de een redt Charlotte niet van verdrinkingsdood en is dus laf, de andere prins is jager en schiet herten dood. Eigenlijk doet Charlotte dus goed werk met haar gekke streken. Zoals het hoort in een sprookje komt er dan toch een goede prins die ook Charlotte’s hartje voor zich wint. Maar dan keert oma ineens terug, met… papa? Yvonne de Vries heeft een modern thema als een nieuwe man in het leven van een moeder in een sprookje boordevol humor gegoten. Ze laat de lezer meeleven met prinses Charlotte en schik hebben om haar belevenissen. Heerlijk om (voor) te lezen!
Door Nelly Hofman op 08.12.2014 op boekenbijlage.nl

*WWW.PLUIZER.BE (vier sterren!)
Een grappig, fantasierijk en vlot lezend verhaal, dat is het boek over een prinses wiens moeder opnieuw wil trouwen. Prinses Charlotte vindt dit maar niets. Als haar moeder nu al zo weinig tijd heeft voor haar, dan blijft er helemaal niets meer over wanneer er nog een prins bij zou komen. Dat is alvast haar bedenking en ze gaat er dus alles aan doen om dit te verhinderen. Wat volgt, zijn een hoop grappen en grollen, maar wel op een verfijnde manier beschreven. Charlotte krijgt de hulp van haar oma, een hoogbejaarde vrouw die handstand en radslag door de kamer doet en Charlotte op allerhande ideetjes brengt. Wanneer echter de nieuwe prins ook gevoel voor humor heeft en Charlotte beter lijkt te begrijpen dan wie dan ook en – het allerbelangrijkste – ook tijd voor haar heeft, gaat ze hem misschien toch dulden … Voor grapjassen en kapoenen is dit een gedroomd boek over hoe je iemand moet beetnemen. Voor kinderen die dromen over prinses zijn geeft dit een vernieuwende en originele kijk op het leven in een paleis. Het zijn de leuke details, verweven in het verhaal, die het ‘m doen. Elk hoofdstuk beslaat een drietal pagina’s en heeft steeds een leuke illustratie, die je fantatsie nog meer aanwakkert. Het lettertype is eenvoudig en duidelijk. Dit boek bevat zowel spanning als humor en neemt je mee in de knotsgekke gedachtenwereld van prinses Charlotte. Veel leespret in dit mooi uitgegeven boek voor weinig geld. Door Annelies Verbist in januari 2015 op pluizer.be

*WWW.TROTSEMOEDERS.NL (vier en een halve ster!)
Bij de titel Vanillevla met wormen, denk je niet direct aan een prinsessenverhaal. Toch is dat hier wel het geval en dat wordt al snel duidelijk als je begint te lezen. Alleen dit keer geen zoetsappig verhaal over prinsessen en knappe prinsen. Nee, vanillevla met wormen is een hilarisch boek over een meisje dat kattenkwaad uithaalt! Heerlijk (voorlees)boek! Eindelijk eens een verhaal over prinsessen dat niet zoetsappig is! Slappe lach is gegarandeerd bij het lezen van dit boek!
Door Irene Kalsbeek op 07.01.2015 op trotsemoeders.nl

*WWW.OUDERS.NL
Vanillevla met wormen is net zo ondeugend als de titel voorspelt. Dit zelf-leesboek – ook prima voor te lezen trouwens – grossiert in onconventionele uitspattingen. Die zo hilarisch zijn, dat je wilde dat je ze zelf had verzonnen. Prinses Charlotte is de enige dochter van de koningin van Allemand. Haar vader, prins Antonio, is vijf jaar geleden overleden, en sindsdien zwaait de koningin de scepter. De ministers maken zich echter zorgen over de troonopvolging. Wat als er iets gebeurt met prinses Charlotte? Zij adviseren de koningin opnieuw te trouwen, en nog een aantal kinderen te baren. Als de koningin in haar jaarlijkse toespraak aankondigt dat ze zich beschikbaar stelt voor een nieuw huwelijk, blijft Charlotte er bijna in. Haar moeder hertrouwen? Nieuwe kinderen? Dat zal toch niet gebeuren. Charlotte ontpopt zich tot een nietsontziende prinsverjaagster, en schuwt daarbij geen enkel middel. Ze doet wormen in de vla en steekt een kanon met jeukpoeder af. Desondanks valt de koningin als een blok voor prins Victor Valentijn Valreep. Nu moet Charlotte écht aan de bak.   Wat heeft Yvonne de Vries met Vanillevla met wormen een origineel debuut afgeleverd! Het verhaal is hilarisch en haar zinnen getuigen van een ongewoon creatieve geest.
Do
or Jacqueline Eckhardt in januari 2015 op www.ouders.nl

*KIDSWEEK MAGAZINE 

recensie

Door Annemarie Terhell in januari 2015 in weekblad Kidsweek 

*NBD BIBLION
De 10-jarige prinses Charlotte hoort op de herdenkingsdag van haar vader dat haar moeder opnieuw moet trouwen. Dat wil Charlotte niet. Ze bedenkt allerlei plannetjes om de langskomende prinsen weg te jagen, zoals wormen door de vanillevla. Oma ontsnapt ondertussen uit het paleis en heeft zo haar eigen plan om een aanstaand huwelijk tegen te houden. Dit vrolijke, ondeugende verhaal is het debuut van Yvonne de Vries. Het doet denken aan ‘Olifant op de thee’ van Linda Groeneveld, maar is strakker van opbouw en frisser van toon. Het perspectief van de ik-figuur maakt dat het verhaal mooi dicht bij de belevingswereld van Charlotte en dus ook van de jonge lezer blijft. Als de koningin niet reageert op Charlottes aanraking staat er: ‘Misschien heeft ze haar gevoel uitgezet.’ De Vries gebruikt ook met regelmaat originele beelden (‘Ik staar voor me uit, als bevroren citroenijs.’). De namen van de bijfiguren zijn wel een beetje flauw (prins Pieter van Parmantia, paardentrainster Van Maanen) en de rol van oma als acrobate is wat vergezocht. De cartooneske illustraties in zwart-wit van Kees de Boer, bekend van o.a. ‘Agent en Boef’, geven het verhaal extra sfeer. Prima debuut. Erg leuk om voor te lezen, vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Door Inger Bos in januari 2015 voor NBD Biblion (de centrale recensiepagina voor bibliotheken) 

JEUGDBIEB
Leestip van Birgit (groep 5), basisschool De Wegwijzer, maandag 11 mei 2015
“Je hebt haar hand ten huwelijk gevraagd! Ik proest het uit.” (p.99)
Uit: Vanillevla met wormen, geschreven door Yvonne de Vries.

Het verhaal
De vader van prinses Charlotte, daarvan denkt heel het paleis dat hij dood is, maar dat is niet zo, hij is weggelopen. Daarom gaat de oma van prinses Charlotte op zoek naar die vader. Maar de moeder van prinses Charlotte vindt een nieuwe prins. De vader word wel gevonden. maar hij gaat toch weer weg. Uiteindelijk gaan de andere prins en de moeder trouwen.
Boeiend persoon in het boek:
Prinses Charlotte, ze is ongeveer 9 jaar oud en ze is een prinses.
Deze woorden passen goed bij het verhaal
Liefde, koninkrijk, prinses.
Nog meer belangrijke en interessante weetjes:
• De illustraties in het boek zijn van Kees de Boer. Het zijn leuke soms zielige plaatjes maar soms zijn ze ook grappig.
• Het verhaal speelt zich af in een paleis in onze tijd.
• Dit wil Birgit graag van het boek onthouden: Dat die moeder toch een prins heeft gevonden.
• Het is een sprookje, er zijn al heel veel sprookjes, maar dit is wel een heel anders en grappig sprookje.
• Birgit vindt het boek vooral geschikt voor meisjes.
Waarom je dit boek zeker moet lezen:
Het is een leuk en grappig boek.
Rapportcijfer:
Birgit geeft dit boek een 8,5 !!

3 gedachten over “Vanillevla met wormen”

  1. Wat een super geschreven kinderboek. Gefeliciteerd met je nominatie! Wees er trots op, want het is mooi uitgegeven.
    Nelleke Noordervliet, hoorde en ik in Opium zeggen, op de vraag van haar kleindochter: ‘Oma, wanneer schrijf je eens een boek voor kinderen”?: “Dat kan ik niet, dat is erg moeilijk, je verplaatsen in de kinderwereld, dan een boeiend boek te schrijven voor deze lezersgroep, zonder echt kinderachtig te worden”. En deze mevrouw is dus niet van de straat. Proficiat.

  2. Gisteravond heb ik het laatste hoofdstuk van ‘vanillevla met wormen’ aan mijn dochter van zeven voorgelezen. We vonden het allebei een heerlijk boek en zoals dat bij goede boeken hoort, een beetje jammer dat het uit was. Wat fijn om weer eens een goed talig boek te lezen. Een mooie tegenhanger voor al die boeken die momenteel populair zijn met zoveel mogelijk plaatjes en zo weinig mogelijk moeilijke woorden.

    1. Beste Geartsje-Heel erg bedankt voor het mooie compliment! (en zoals dat vaak gaat bij complimenten-dat kon ik juist gebruiken). Zo fijn om te lezen dat jij en je dochter het een heerlijk boek vonden.
      Groetjes Yvonne

Geef een reactie